Od lat słyszymy, że miód na przeziębienie jest w stanie zdziałać cuda. Wielu z nas jednak zastanawia się, czy to rzeczywiście prawda, czy wymysł producentów. I choć przeważnie dbamy o swoją odporność i zdrowie najintensywniej w okresie zimowym, to panująca wiosno-zima zmusza nas do wzmożonej suplementacji, nie wspominając już o koronawirusie.
No właśnie — suplementacji. Ale czy na pewno w okresie infekcji lub, gdy chcemy poprawić naszą odporność, musimy udać się do apteki? Niekoniecznie. Obecnie bardzo popularna staje się apiterapia. Apiteraia to nic innego jak leczenie miodem i produktami pochodnymi. Czy taka terapia jest skuteczna i jaki miód na przeziębienie wybrać?
Jaki miód na przeziębienie jest najlepszy?
Przeziębienie, któż z nas nie przeżył typowej infekcji. Dorosłym zdarza się nawet 2 – 4 razy w roku, a dzieciom znacznie częściej. Objawami są katar, kaszel, czasem podwyższona temperatura ciała, zmęczenie, rozdrażnienie, brak apetytu. Szczyt zachorowań odnotowuje się w okresie jesienno-zimowym, jednak ostatnio aura wyjątkowo sprzyja infekcjom, mimo że już dawno powinniśmy cieszyć się wiosennym słońcem. Objawy najbardziej dają o sobie znać na początku choroby, później ich intensywność spada. Co ważne, podczas leczenia przeziębienia działamy jedynie objawowo.
Nie da się wyleczyć przyczyny. Dostajemy więc leki na nieżyt nosa, ból gardła, czy gorączkę. Jednym z domowych składników, po który możemy sięgać, gdy czujemy że zbliża się przeziębienie jest miód. Obecne są w nim takie substancje jak oksydaza, apidycyna, glukozy, lizozym, czy inhibina. Wszystkie wykazują się właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi.
Składniki miodu wykazują również działanie przeciwgorączkowe oraz przeciwbólowe. Miód przyczynia się także do rozrzedzenia wydzieliny, czy zmniejszenia obrzęku błon śluzowych. Z kolei jego właściwości napotne, uspokajające i ułatwiające zasypianie, są szczególnie doceniane podczas infekcji. Badania pokazały, że miód podawany dzieciom znacznie zmniejsza kaszel, wpływa również na szybszą regenerację organizmu.
Jaki rodzaj miodu wybrać podczas przeziębienia?
- Miód lipowy — szczególnie polecany przy przeziębieniach. Wykazuje właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Warto sięgać po niego codziennie, by zwiększyć odporność.
- Miód spadziowy — polecany jest szczególnie w schorzeniach układu oddechowego. Regularne stosowanie zapobiega chorobom układu moczowego.
- Miód gryczany — świetnie sprawdza się w przypadku nieżytu nosa.
- Miód malinowy — bardzo dobrze znane jest jego działanie napotne i rozgrzewające, dlatego stosowany jest najczęściej w walce z gorączką.
- Miód manuka — wykazuje bardzo silne właściwości antybakteryjne.
Jak stosować miód na przeziębienie?
Miód można stosować w trakcie infekcji, ale warto sięgać po niego już wcześniej — regularnie, by zwiększyć odporność organizmu. Co ważne, miód nie lubi wcale wysokich temperatur, dlatego dodawanie go do napojów, które mają powyżej 40 stopni, spowoduje, że miód straci swoje właściwości. Jeżeli stosujemy miód leczniczo, to powinniśmy dodawać go po 3 łyżki, 3 razy dziennie. Pamiętajmy o tym, że miód wykazuje najsilniejsze działanie, gdy spożywamy go bezpośrednio, na przykład z łyżeczki.
zobacz również:
- https://vitesoro.pl/ – polskie miody naturalne – sklep internetowy.
- Jaki miód na odporność?
- Jaki miód na przeziębienie
- Rodzaje miodów w Polsce