Opublikowano Dodaj komentarz

Krystalizacja miodu

Rodzaje miodów w Polsce- jak powstaje miód? pszczeoły

Czym jest krystalizacja miodu? Krystalizacja miodu, to naturalny proces polegający na zmianie stanu skupienia przez miód. Podczas krystalizacji miód płynny zmienia swoją konsystencję i zaczyna gęstnieć, aby finalnie przybrać postać stałą, przypominającą ciasno połączone ze sobą drobne kryształki. Jeśli miód, który u nas kupiliście zaczyna zmieniać swoją konsystencję to nie ma się czym martwić. Tak, jak każdy naturalny miód przechodzi on przez proces krystalizacji.

Dlaczego miód krystalizuje

Wiemy już, że krystalizacja to naturalny proces, teraz spróbujemy sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego miód krystalizuje. Miód naturalny zmienia swoją formę z płynnej na stałą, ze względu na swój skład. Glukoza, fruktoza, wraz z mikroelementami łącznie stanowią około 80% miodu, pozostałe 20% zajmuje woda. W przypadku miodów, w których dominująca jest glukoza (miód wielokwiatowy) krystalizacja zachodzi znacznie szybciej, niż w przypadku miodów, w których wiodąca jest fruktoza (miód akacjowy).

 

plaster miodu - krystalizacja miodu
fot. pixabay.com | cc0 – plaster miodu

Krystalizacja miodu – czas trwania

Czas w jakim odbywa się krystalizacja miodu zależy od jego składu chemicznego. Znając skład możemy określić sobie przedziały czasowe w jakich powinna odbyć się krystalizacja w przypadku różnych gatunków miodu. Najszybciej przez proces krystalizacji przechodzi miód rzepakowy, w dalszej kolejności jest miód wielokwiatowy, w ich przypadku cały proces nie powinien trwać dłużej niż kilka tygodni. Nieco dłużej krystalizacja zachodzi w przypadku miodu lipowego, w którym krystalizacja rozpoczyna się po kilku tygodniach i może trwać do około 2 miesięcy. W dalszej kolejności wymienić należy miód gryczany i miód spadziowy, które potrzebują z reguły kilku miesięcy.

Rekordzistą pozostaje miód akacjowy, któremu krystalizacja może zająć nawet kilkanaście miesięcy. Pamiętajmy, że krystalizacja miodu jest procesem zupełnie normalnym i każdy miód naturalny prędzej, czy później będzie musiał przez niego przejść.

Krystalizacja miodu:

  • to proces całkowicie naturalny,
  • trwa od kilku dni do kilkunastu miesięcy z zależności od gatunku miodu,
  • nie powoduje utraty właściwości prozdrowotnych.

Po jakim czasie krystalizuje się miód

Zastanawiacie się po jakim czasie krystalizuje się miód? Czas, w którym miód przechodzi proces krystalizacji zależy od kilku zmiennych, takich jak zawartość procentowa wody w miodzie, czy proporcja fruktozy, do glukozy. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że miody są pozyskiwane w różnych porach roku i wytwarzane przez pszczoły z różnych roślin, posiadających unikatowe właściwości. Dlatego właśnie miód rzepakowy, będący miodem wiosennym krystalizuje w ciągu kilku tygodni, a kiedy weźmiemy pod uwagę miód akacjowy okaże się, że proces krystalizacji może trwać przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy (może się zdarzyć tak, że różne gatunki miodu, które przechowujecie w swojej spiżarni są na różnych etapach krystalizacji np.: miód wielokwiatowy przeszedł już przez ten proces krystalizacji, a w przypadku miodu gryczanego dopiero się on zaczyna).

Dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie po jakim czasie krystalizuje się miód (krystalizacja nie odbywa się w ciągu jednego dnia, a jest. Natomiast jeżeli proces ten zachodzi, to możemy być pewnie, że mamy do czynienia z miodem naturalnym. Krystalizacja nie zachodzi w przypadku miodu sztucznego, dlatego proces ten jest jednym z najskuteczniejszych sposobów, na sprawdzenie, czy nasz miód jest naturalny.

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.

ZAMÓW MIÓD NATURALNY
krystalizacja i proces powstawania miodu - pszczoła na kwiatku
fot. pixabay.com | cc0

Vitesoro

Kilka słów o autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości miody naturalne, które świetnie nadają się do wielu zastosowań. Nasze miody pochodzą z polskich pasiek zlokalizowanych na Lubelszczyźnie, która słynie z czystości powietrza. Dzięki temu - miód Vitesoro ma niesamowity smak.