Opublikowano Dodaj komentarz

Jak pomóc pszczołom?

pszczoły

W niektórych rejonach Azji potrzebne jest ręczne zapylanie sadów z powodu braku pszczół. Czy chcemy, aby ten problem dotknął również nas? Jak pomóc pszczołom, aby nie doprowadzić do ich wyginięcia, przed którym ostrzegał nas już Albert Einstein. Genialny fizyk i noblista twierdził, że od momentu, w którym zginie ostatnia pszczoła, człowiekowi pozostanie 4 lata życia. 4 lata? Tylko 4 lata? Co możemy zrobić, aby temu zapobiec? Jak pomóc pszczołom? Czytaj dalej Jak pomóc pszczołom?

Opublikowano Dodaj komentarz

Wszystko o miodzie – jak powstaje miód i jakie są jego właściwości?

krystalizacja i proces powstawania miodu - pszczoła na kwiatku

Miód, to prawdziwy dar matki natury, którego znakomite właściwości znane są od stuleci. Miodem leczymy przeziębienie, dodajemy go do dań, deserów oraz napojów. Często używamy go również jako typowy słodzik, zamiast popularnego cukru, który jednak nie jest do końca zdrowy. Niestety naturalna kolej rzeczy spowodowała, że na rynku bardzo często możemy spotkać się ze sztucznym miodem, który nie posiada żadnych zdrowotnych właściwości. Dziś opiszemy dokładnie, jak powstaje miód, jak rozpoznać w pełni naturalny produkt oraz jak miód wpływa na nasze zdrowie. Czytaj dalej Wszystko o miodzie – jak powstaje miód i jakie są jego właściwości?

Opublikowano Dodaj komentarz

Miód na przeziębienie — czy działa i jaki miód będzie najlepszy?

plaster miodu - krystalizacja miodu

Od lat słyszymy, że miód na przeziębienie jest w stanie zdziałać cuda. Wielu z nas jednak zastanawia się, czy to rzeczywiście prawda, czy wymysł producentów. I choć przeważnie dbamy o swoją odporność i zdrowie najintensywniej w okresie zimowym, to panująca wiosno-zima zmusza nas do wzmożonej suplementacji, nie wspominając już o koronawirusie. Czytaj dalej Miód na przeziębienie — czy działa i jaki miód będzie najlepszy?

Opublikowano Dodaj komentarz

Łyżeczka miodu kcal – ile jest kalorii w łyżeczce miodu?

miód naturalny - miód płynny

– Łyżeczka miodu ile kcal — czyli popularne kalorie. Zastanawiasz się ile jest kalorii na łyżeczce miodu. Kto na nie patrzy, mając do czynienia z tak drogocennym darem natury, jakim jest miód. Przejmujemy się kaloriami, podczas gdy miód nie powoduje tycia. Dlaczego? Bo miód to źródło cukrów prostych, które trafiają wprost do krwi, odżywiając cały organizm. Czytaj dalej Łyżeczka miodu kcal – ile jest kalorii w łyżeczce miodu?

Opublikowano Dodaj komentarz

​Jak powstaje miód spadziowy?

do jakiej temperatury można podgrzać miód? Łyżka miodu

Z artykułu dowiesz się: Jak powstaje miód spadziowy.

Miód spadziowy, to produkt posiadający w swym składzie moc witamin i składników mineralnych. Wyróżniamy różne rodzaje miodów, a wśród nich miód spadziowy. Co to jest i jak powstaje miód spadziowy? Miód spadziowy ma bardzo bogaty skład i wiele zastosowań, jednak nie zawsze łatwo można go otrzymać. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje tego miodu: z drzew liściastych i drzew iglastych. Już na pierwszy rzut oka widać zatem, że miód spadziowy nie powstaje z nektaru kwiatów, a ze spadzi, czyli soku drzew, który zostaje przetworzony przez owady. Jak powstaje miód spadziowy i czym jest owa spadź? Czytaj dalej ​Jak powstaje miód spadziowy?

Opublikowano Dodaj komentarz

Rodzaje miodów w Polsce

jaki miód dla dzieci

Rodzaje miodów wytwarzanych przez pszczoły w Polsce możemy podzielić na dwa główne typy miodów (miód nektarowy i miód spadziowy). Wszystkie rodzaje miodów dostępne w Polsce, czy jak kto woli odmian trudno jest policzyć. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć miód wielokwiatowy, rzepakowy, czy lipowy. Dziś postaramy się scharakteryzować poszczególne rodzaje miodów i opisać ich właściwości. Czytaj dalej Rodzaje miodów w Polsce

Opublikowano Dodaj komentarz

Krystalizacja miodu

Rodzaje miodów w Polsce- jak powstaje miód? pszczeoły

Czym jest krystalizacja miodu? Krystalizacja miodu, to naturalny proces polegający na zmianie stanu skupienia przez miód. Podczas krystalizacji miód płynny zmienia swoją konsystencję i zaczyna gęstnieć, aby finalnie przybrać postać stałą, przypominającą ciasno połączone ze sobą drobne kryształki. Jeśli miód, który u nas kupiliście zaczyna zmieniać swoją konsystencję to nie ma się czym martwić. Tak, jak każdy naturalny miód przechodzi on przez proces krystalizacji.

Czytaj dalej Krystalizacja miodu

Opublikowano Dodaj komentarz

Jak powstaje miód?

Jak powstaje miód pszczeli

Zastanawialiście się kiedyś jak powstaje miód? Powszechnie wiadomo, że wytwarzaniem naturalnego i zdrowego miodu z nektaru kwiatów zajmują się pszczoły, ale czy mieliście okazję zapoznać się z całym procesem produkcji miodu? Wiecie ile miodu może wyprodukować jedna pszczoła i ile czasu zajmuje zebranie nektaru na jeden słoik miodu Vitesoro? Dziś postaramy się przyjrzeć bliżej temu jak powstaje miód. Czytaj dalej Jak powstaje miód?

Opublikowano Dodaj komentarz

Płynny miód

miód naturalny - miód płynny

Przygotowujesz kolację, potrzebny Ci płynny miód, zaglądasz do szafki, a tam stoi i czeka na Ciebie kilka słoików miodu naturalnego Vitesoro. Przechowujesz je w idealnych warunkach, zaciemnione miejsce, odpowiednia temperatura, niestety wszystkie przechodzą naturalny proces krystalizacji, co sprawia, że nie są płynne. Jednak Ty chcesz wiedzieć, jak domowym sposobem uzyskać płynny miód, który za chwilę wykorzystasz przy przygotowywaniu posiłku. Czytaj dalej Płynny miód