Miód rzepakowy posiada unikatowe wartości odżywcze, które w połączeniu z dobrze znanym wszystkim żółtym kwiatem rzepaku kwitnącego wiosną sprawiają, że miód ten jest jednym z najpopularniejszych w Polsce.
Miód rzepakowy pozyskiwany jest z rzepaku, którego okres kwitnienia przypada na kwiecień i maj. Rzepak ze względu na swoją uniwersalność cieszy się dużą popularnością. Roślina ta wykorzystywana jest między innymi do wytwarzania oleju i miodu. Produkowany przez pszczoły miód rzepakowy składa się z fruktozy i glukozy, które stanowią 80% jego objętości. Pozostałe 20% to woda, białko, olejki eteryczne, enzymy, witaminy (K, C oraz witamin z grupy B), a także składniki mineralne (potas, bor, kobalt, żelazo, wapń, sód, mangan, fosfor, miedź).
Miód rzepakowy wartości odżywcze:
- olejki eteryczne,
- związki goryczkowe,
- garbniki,
- flawonoidy, np. kwercetyna czy apigenina,
- cholina,
- saponiny,
- witaminy.
Miód rzepakowy konsystencją i kolorem przypomina smalec, dlatego często w jego przypadku możemy trafić na określenie „miód biały jak smalec”. Wiosenny miód nie jest tylko zdrowszym i słodszym od cukru sposobem na posłodzenie kawy, czy herbaty. Ze względu na właściwości odżywcze, które posiada miód rzepakowy jest świetnym sposobem na ustabilizowanie metabolizm, pracy układu nerwowego, a także wzrost i rozwój tkanki kostnej.
Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości glukozy miód rzepakowy może w szybkim tempie postawić na nogi organizm osłabiony chorobą, czy bardzo dużym wysiłkiem fizycznym.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNYzobacz również: