
Zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury można podgrzać miód? W jakiej temperaturze miód nie traci swoich właściwości i można go bezpiecznie spożywać? Dziś postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania związane z rozpuszczaniem miodu.
Lubicie kiedy miód ma płynną konsystencję i z łatwością rozsmarowuje się po bułce z serem? Coś pięknego, używa się go wtedy w bardzo łatwy sposób i mamy wrażenie, że taki miód smakuje jeszcze lepiej. Niestety, płynną konsystencję na stałe posiada jedynie sztuczny miód, który ma niewiele wspólnego z naturalnym miodem wytworzonym przez pszczoły. Prawdziwy miód ulega procesowi krystalizacji podczas, którego zmienia swoją konsystencję i gęstnieje (czas procesu krystalizacji jest różny dla różnych gatunków miodu). Oczywiście są sposoby, aby miód naturalny wrócił do płynnej formy.

Specjaliści w pasiekach mają do dyspozycji specjalne podgrzewacze z termostatem, dzięki którym mogą bezpiecznie podgrzać miód. A do jakiej temperatury można podgrzać miód samodzielnie w domowym zaciszu? 40°C to temperatura, w której miód nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Prostym sposobem na podgrzanie miodu w domu jest użycie pojemnika, np. garnka z ciepłą wodą, do którego wstawiamy słoik z miodem, który chcemy rozpuścić. Aby mieć pewność, że proces przebiegnie bez zakłóceń, a miód nie straci swoich właściwości dobrze jest użyć termometru do kontrolowania temperatury wody, lub garnka z wbudowanym termometrem, który będzie sam pilnował, aby słoik z miodem się nie przegrzał.
Miód straci swoje wartości kiedy:
- rozpuszczamy go w temperaturze powyżej 40°C,
- słoik miodu będzie narażony na działanie promieni słonecznych,
- dodamy miód do zbyt gorącej kawy, czy herbaty.
A co się stanie jeśli podgrzejemy miód do zbyt wysokiej temperatury? W takim przypadku miód utraci część ze swoich właściwości takich jak białka, czy enzymy pochodzące ze śliny pszczół, które rozpadają się w wysokiej temperaturze. Pamiętajcie, że miód naturalny może zostać poddany zbyt wysokiej temperaturze nie tylko w momencie rozpuszczania.
Zagrożeniem dla miodu jest również pozostawienie go na słońcu, czy dodanie łyżeczki miodu do zbyt gorącej kawy, czy herbaty. Mamy nadzieję, że teraz już wiecie do jakiej temperatury można podgrzać miód i będziecie mogli się cieszyć jego unikatowymi właściwościami przez długi czas.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNYzobacz również:
- Do jakiej temperatury można podgrzać miód?
- Czy warto jeść miód?
- Jak przechowywać miód lipowy?
- Miód gryczany