Opublikowano Dodaj komentarz

Wszystko o miodzie – jak powstaje miód i jakie są jego właściwości?

krystalizacja i proces powstawania miodu - pszczoła na kwiatku

Miód, to prawdziwy dar matki natury, którego znakomite właściwości znane są od stuleci. Miodem leczymy przeziębienie, dodajemy go do dań, deserów oraz napojów. Często używamy go również jako typowy słodzik, zamiast popularnego cukru, który jednak nie jest do końca zdrowy. Niestety naturalna kolej rzeczy spowodowała, że na rynku bardzo często możemy spotkać się ze sztucznym miodem, który nie posiada żadnych zdrowotnych właściwości. Dziś opiszemy dokładnie, jak powstaje miód, jak rozpoznać w pełni naturalny produkt oraz jak miód wpływa na nasze zdrowie.

Co to właściwie jest miód?

Miód to naturalna, słodka substancja, wytworzona przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów bądź soku, które pszczoły pozyskują wysysając soki z żywych części roślin, z pomocą innych owadów. Pszczoły gromadzą miód w tak zwanym plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z którego powstał miód, wyróżniamy:

  • Miody spadziowe
  • Miody nektarowe
  • Miody mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe)

Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, natomiast barwa może być biała, jasnożółta bądź brunatno-brązowa.

Jak powstaje miód pszczeli
fot. pixabay.com | cc0

 

Jak powstaje miód?

Często zastanawiamy się nad tym, jak powstaje miód. Jak to jest możliwe, że dostajemy produkt dosłownie wytworzony przez naturę. Odpowiadamy.

  1. Każdy organizm żywy dąży do rozmnażania. Tak samo jest w świecie przyrody. Czas kwitnienia jest okresem godowym roślinności. Pszczoły są zachęcane pięknymi zapachami, żywymi kolorami oraz nektarem. To właśnie wtedy pszczoły zapylają rośliny. Często o tym zapominamy, jednak właśnie zapylanie jest najważniejszą rolą pszczół w całym ekosystemie.
  2. Kiedy rozpoczyna się produkcja i powstawanie miodu? Miód powstaje w momencie, gdy tak zwana pszczoła zwiadowczyni odnajdzie i zlokalizuje pożytek, czyli rośliny miododajne, które są źródłem nektaru lub spadzi. Gdy zwiadowczyni wraca do swojego ula, rozpoczyna taniec na plastrze, który jest informacją dla pszczół zbieraczek, gdzie oraz jakiej jakości znajduje się pożytek.
  3. Pszczoły zbieraczki zajmują się pobieraniem nektaru do specjalnego zbiorniczka, który nazywa się wolem miodowym. Po powrocie do ula  przekazują do swoim siostrom, pszczołom robotnicom. Podczas tej czynności, miód zostaje wzbogacony cennymi enzymami pszczół.
  4. Nektar lub spadź zebrana przez pszczoły, nazywana jest nakropem. Nakrop jest składowany w komórkach plastra, ale pszczoły ciągle przenoszą go z miejsca na miejsce. Gdy miód jest gotowy, pszczoły pokrywają go specjalną cienką, woskową pokrywą, czyli zasklepem. Owy zasklep chroni miód przed zepsuciem, wilgocią i zanieczyszczeniami.
  5. Podczas dojrzewania nakropu dochodzi do zagęszczania miodu oraz istotnych reakcji chemicznych. Rzadki nektar posiada przeważnie dużą ilość sacharozy, a mało cukrów prostych. Powoli i stopniowo, dzięki właściwościom wydzieliny z gruczołów pszczoły, następuje rozkład dwucukru sacharozy na cukry proste: fruktozę i glukozę. Dojrzały miód w przeciwieństwie do nektaru, zawiera większą ilość kwasów organicznych oraz cenną substancję, zwaną inhibiną. Inhibina to substancja bakteriostatyczna, która również dostaje się do miodu z wydzieliny pszczół.
  6. Miodobranie odbywa się najczęściej poprzez odsklepianie, a następnie odwirowanie miodu w miodarkach.
  7. Miód, który wycieka z wirówki jest przepuszczany przez specjalne sita w celu usunięcia zanieczyszczeń.
  8. Gdy miód nieco odstanie jest rozlewany do słoików.

Skład chemiczny miodu

Węglowodany stanowią najliczniejszą grupę związków w każdym miodzie naturalnym. Najwięcej jest w nim monosacharydów, takich jak fruktoza i glukoza.  W nieco mniejszych ilościach, w miodach występują również inne węglowodany, takie jak sacharoza, maltoza, a także melecytoza (głównie w miodach spadziowych).

Ważnym czynnikiem, który wpływa na smak miodu są kwasy organiczne. Najwięcej w miodzie jest kwasów: glukonowych, jabłkowych oraz cytrynowych. Zasadnicza grupa związków, która ma znaczący wpływ na smak miodu to olejki eteryczne, które pochodzą z nektaru. Łącznie z miodu można wyodrębnić aż 50 związków aromatycznych.

Jeżeli chodzi o barwę miodu, jest ona zależna od obecności różnych barwników. Największe znaczenie dla koloru mają karotenoidy, głównie ksantofil oraz B-karoten.

W miodzie wyróżniamy bardzo niewielką grupę związków azotowych. Wśród białek, które występują w miodzie, dużą rolę odgrywają enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Najważniejszym z nich jest inwertaza, która powoduje reakcję rozpadu polisacharydów do cukrów prostych. W tej reakcji powstaje nadtlenek wodoru, czyli związek o właściwościach antyseptycznych.

Poza tym miód zawiera mikroelementy, takie jak: fosfor, chlor, potas, magnez, żelazo, wapno, mangam, kobalt i wiele innych. Co ciekawe, w miodzie stwierdza się również zawartość substancji o charakterze hormonalnym. A ważne zadanie spełnia acetylocholina. Miód zawiera także witaminy: A, C, B1, B12, B6, biotyny i kwas foliowy.

miód naturalny - miód płynny
Napoje z miodu są rewelacyjne na każdą porę roku. Połącz miód z imbirem i czosnkiem, a pyszny syrop masz gotowy. fot. pixabay.com – cc-0

 

Właściwości miodu – jak miód wpływa na zdrowie?

Właściwości miodu są znane i doceniane od wieków. Kąpieli z dodatkiem miodu zażywała nawet Kleopatra. Miód wzmacnia serce, ożywia pracę mózgu, koi nerwy, a nawet goi rany. Co najważniejsze, naturalny miód posiada właściwości antybakteryjne, a niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Sprawdza się również jako kosmetyk. Ma znakomite właściwości prozdrowotne. Nie dość, że jest pyszny, to podany na zimno zwalcza biegunki, a podgrzany zaparcia, poprawiając trawienie. Jakie jeszcze właściwości ma miód i jak wpływa na nasze zdrowie?

Działanie bakteriobójcze miodu – kilka słów o historii

Historia głosi, że Hipokrates, czyli ojciec medycyny, swoje długie, bo 111-letnie życie zawdzięcza właśnie spożywaniu dużych ilości miodu. Podobnie zresztą jak Pitagoras. Nowoczesna medycyna co prawda nie doszukała się wpływu miodu na długowieczność, jednak wciąż nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały zbadane. Jak wspomnieliśmy wyżej, duże znaczenie w miodzie mają enzymy. W miodzie zawarty jest również nadtlenek wodoru, która w 3-procentowym roztworze znana jest jako woda utleniona. Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.

Inne substancje antybiotyczne, które zawarte są w miodzie to lizozym, inhibina oraz apidycyna. Mają potwierdzone działanie na ziarniaki gram dodatnie, czyli gronkowce i paciorkowce oraz pałeczki gram-ujemne.  Miód działa również na laseczki wąglika, rzęsistka pochwowego, prątki gruźlicy oraz grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, posiada także wiele minerałów i witamin.

Miód wzmacnia serce – to niepodważalny fakt. Acetylocholina, która zawarta jest w miodzie, wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Ciekawostką jest to, że miód neutralizuje skutki picia alkoholu, a dokładnie zawarta w nim fruktoza. Dzień po spożyciu alkoholu, warto zjeść w dwóch dawkach łącznie 200 gram miodu.

Podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach oraz stanach wyczerpania i niedoborach minerałów i witamin, miodowe lekarstwa są wprost niezastąpione. Szczególnie polecane są dzieciom, osobom starszym oraz podczas przekwitania.

jak przechowywać miód lipowy miód - maseczka z miodu
fot. pixabay.com

 

Właściwości lecznicze miodu

Jak widać miód posiada szereg właściwości zbawiennych dla naszego organizmu. Ten naturalny produkt warto wprowadzić do swojej diety, jedząc go regularnie i w różnych formach. Główne właściwości lecznicze miodu to:

  • Zmniejszenie ryzyka powstania bliznowców
  • Przyspieszenie gojenia ran
  • Leczenie wrzodów żołądka
  • Działanie przeciwbiegunkowe
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Hamowanie procesów miażdżycowych
  • Leczenie schorzeń wątroby i dróg moczowych
  • Leczenie przeziębienia i chorób gardła
  • Działanie nasenne i kojące nerwy
  • Pobudzanie pracy mózgu

Miód i zioła – działanie

Właściwości miodu można wzmocnić jeszcze bardziej, łącząc go z pewnymi ziołami. Dodatek aronii do miodu pobudza apetyt oraz obniża ciśnienie krwi, dodatek pokrzywy przyspiesza przemianę materii oraz pracę trzustki. Miód i melisa mają działanie uspokajające i rozkurczowe. Podbiał i miód mają działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne.  Polecane miody w połączeniu z ziołami, działają niekiedy lepiej niż niektóre leki.

Kaloryczność miodu – ile kalorii ma miód?

Miód ma w sobie o 20% mniej kalorii niż cukier. Przyjmuje się, że jedna łyżka miodu to około 40 kcal. Jeżeli chodzi o odmiany miodu, a ilość kalorii, to:

  • Miód rzepakowy w 100 g ma 300 – 310 kcal
  • Miód lipowy w 100 g ma 330 – 340 kcal
  • Miód gryczany w 100 g ma 340 – 350 kcal
  • Miód spadziowy w 100 g ma 380 – 400 kcal

To, co najważniejsze w przypadku miodu to nie kalorie, w bogactwo składników odżywczych, których na próżno szukać w cukrze. Zatem jeżeli słodzić, to tylko miodem.

plaster miodu - krystalizacja miodu
fot. pixabay.com | cc0 – plaster miodu

 

Rodzaje miodów naturalnych

Wyróżniamy wiele rodzajów miodów naturalnych, głównie ze względu na rodzaj rośliny, z której są wytwarzane. Każdy z nich wyróżnia się nieco inną nutą smakową, barwą oraz właściwościami. Główne rodzaje miodów to:

  • Miód spadziowy
  • Miód gryczany
  • Miód akacjowy
  • Miód rzepakowy
  • Miód lipowy
  • Miód wielokwiatowy
  • Miód wrzosowy
  • Popularny ostatnio miód Manuka z Nowej Zelandii

Czym wyróżniają się poszczególne miody tradycyjne?

Miód spadziowy – miody spadziowe możemy podzielić w zależności od rodzaju drzew, z których pochodzą. Miód ze spadzi z drzew liściastych działa znakomicie na pracę układu moczowego, wątroby oraz nerek. Miód ze spadzi iglastej natomiast jest niezastąpiony podczas problemów dolnych dróg oddechowych oraz chorobach układu pokarmowego i chorobach układu krążenia.

Miód gryczany – ma charakterystyczną ciemną barwę i ciekawy smak. Zawiera dużą dawkę witamin: B1, B2, C, PP. Miód gryczany jest również bogaty w pierwiastki. Ma działanie oczyszczające, przyspiesza gojenie ran, wzmacnia układ krwionośny. Pomaga również w niedokrwistości podczas niedoboru żelaza.

Miód akacjowy – często używamy go zamiast cukru, ponieważ jest płynny i słodki. Miód akacjowy zawiera sporo węglowodanów, które są łatwo przyswajane przez organizm. Warto spożywać ten rodzaj miodu podczas przemęczenia i przeziębienia.

Miód rzepakowy – ten rodzaj miodu ma najwyższą zawartość aminokwasów i glukozy. Właśnie dlatego znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zalecany jest po mocnym wysiłku. Działa również oczyszczająco. Pomaga uniknąć chorób krążenia, hamuje rozwój miażdżycy oraz wzmacnia serce. Miód rzepakowy działa również z zewnątrz, pomagając w leczeniu ran po oparzeniach.

Miód lipowy – szczególnie polecany podczas infekcji dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza kaszel, zalegającą wydzielinę oraz przeziębienie. Ma również dobre działanie na układ nerwowy. Ułatwia zasypianie i łagodzi stres. Miód lipowy jest również bogatym źródłem energii.

Miód wielokwiatowy – najczęściej wybierany i ogólnodostępny rodzaj miodu. Miód z kwiatów przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy. Hamuje rozwój bakterii i leczy przeziębienie. Zawarte w miodzie wielokwiatowym cukry proste to bogate źródło energii dla pracy serca.

Miód wrzosowy – posiada dużo olejków eterycznych, dzięki czemu ma wyjątkowy smak i zapach. Dobrze sprawdza się jako lek przy przeziębieniach. Hamuje rozwój bakterii i wirusów. Szczególnie zaleca się spożywanie miodu wrzosowego w stanach zapalnych i grypowych. Świetnie sprawdza się również w chorobach oczu, serca, układu pokarmowego i układu krążenia. Jest to także miód stosowany w kosmetyce.

Miód manuka – przez wielu ludzi uważany za najzdrowszy miód na świecie. Warto również wspomnieć, że przy okazji najdroższy miód. Największą popularność osiągnął w 2019 roku, a pochodzi z Nowej Zelandii. Miód manuka na wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jest również stosowany z zewnątrz, podczas leczenia trądziku.

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.

ZAMÓW MIÓD NATURALNY

Miód na odchudzanie – ile cukru ma miód oraz czy możemy jeść miód na diecie? Jeżeli tak, to jaki rodzaj miodu na odchudzanie jest najlepszy

Może wyda się to zaskakujące, jednak miód na odchudzanie jak najbardziej pomoże nam wygrać walkę ze zbędnymi kilogramami. Co więcej – to właśnie miód nie tylko pomoże, a sprawi, że mamy jeszcze większą szansę na wygraną.

Łyżeczka cukru zawiera 21 kcal, a łyżeczka miodu 16 kcal. Jednak tak jak wspomnieliśmy wyżej, to nie kalorie są w przypadku miodu najważniejsze, a drogocenne składniki, które w nim znajdziemy. Zdecydowanie lepiej zamienić puste kalorie na bogactwo witamin i minerałów.

miód naturalny
fot. pixabay.com CC0 I ExplorerBob

 

Miód, a odchudzanie – czy można go spożywać na diecie?

Miód jak najbardziej można spożywać na diecie. Jesteśmy tylko ludźmi i bardzo często spotyka nas naturalna ochota na słodycze. W trakcie diety łaknienie słodkiego warto zaspokoić właśnie miodem. Już jedna łyżeczka wystarczy, by dostarczyć niezbędnego paliwa naszemu organizmowi. Dobrym rozwiązaniem są również słodycze z miodem, które w przeciwieństwie do zwykłych słodkości nie dają uczucia ospania po ich spożyciu. Zawarte w miodzie naturalne fruktoza i glukoza dają zupełnie odmienne efekty niż spożywanie produktów syntetycznych. Działają długotrwale, powoli pobudzając organizm do życia. Zwykłe słodycze i produkty nazywane popularnie jako energetyki, działają błyskawiczne i krótko, pozostawiając po sobie uczucie zmęczenia i senności.

Podczas odchudzania niezwykle ważna jest regeneracja organizmu. Prawidłowy sen i łatwe zasypianie umożliwia spożywanie miodu. Miód działa również kojąco na nerwy. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że długotrwały stres, a co za tym idzie wytwarzanie kortyzolu wpływa na powstawanie tak zwanej otyłości brzusznej. Rezultatem otyłości może być zwiększone ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne, takie jak: cukrzyca, nadciśnienie, czy choroby serca. Włączając miód do swojej diety odchudzającej, działamy kojącą i uspokajająco na nasz organizm, który jednocześnie będzie lepiej przygotowany na wysiłek fizyczny. Zapobiegamy również chorobom, które wymieniliśmy. Co więcej, jeżeli zadbamy o zdrowy sen, który nie będzie przerywany nagłymi pobudkami, ograniczymy podjadanie nocne. Miód na odchudzanie działa zatem w każdej sferze naszego życia.

Jaki miód na odchudzanie będzie najlepszy?

Mówiąc o miodach, możemy wyróżnić dwie główne kategorie tego produktu: miody nektarowe, czyli po prostu miód z kwiatów oraz miody spadziowe, powstałe z tak zwanej spadzi iglastej lub liściastej. Każdy miód oprócz oczywistych właściwości odżywczych posiada również indywidualne właściwości prozdrowotne. To właśnie właściwości danego miodu, powinny być dla nas wskazówką, jaki miód na odchudzanie będzie dla nas najlepszy. Jeżeli zależy nam na ograniczeniu cukrów, to miody spadziowe zawierają go zdecydowanie mniej niż miody nektarowe. Nektarowe jednak zawierają zdecydowanie więcej białka. Wybór zależy jednak od naszych indywidualnych potrzeb.

miód
fot. pixabay.com CC0 | fancycrave1

Czy miód zwalcza przeziębienie?

Czy miód zwalcza przeziębienie? Owszem, tak jak pisaliśmy wyżej wiele rodzajów miodu ma właściwości lecznicze, które pomagają zwalczyć grypę i przeziębienie. Jaki miód na przeziębienie będzie najlepszy? Otóż silne właściwości rozgrzewające ma miód malinowy. Działa napotnie i zwalcza gorączkę. Co więcej, reguluje organizm i wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych. Podczas przeziębienia warto również stosować miód rzepakowy, wrzosowy lub spadziowy.

Jak rozpuścić miód?

To, jak rozpuścić miód ma związek z tym, jak rozpoznać prawdziwy miód. Ten słodki naturalny produkt ma bowiem jedną, kluczową cechę: krystalizuje się. Zjawisko krystalizacji odbywa się wyłącznie wtedy, jeżeli miód jest prawdziwy i w pełni naturalny. Miód w formie stałej zdecydowanie trudniej jednak rozpuścić. Jak to zrobić, by nie utracić drogocennych składników? Miodu nie można podgrzewać ani gotować. Nie można dodawać go również do gorącej herbaty. Już w temperaturze 40 stopni działanie enzymów spada, a w 60 stopniach ulega całkowitemu zniszczeniu.

Czy miód można spożywać w ciąży?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania miodu w ciąży. Należy jednak pamiętać, że jest to silny alergen i może uczulić przyszłą mamę. Podobnie sytuacja wygląda z dziećmi. Miód należy dawać dziecku stopniowo, w małych ilościach i sprawdzać, czy nie występuje reakcja alergiczna. Miód w diecie dziecka jest bardzo ważny i jeżeli nie ma żadnych powikłań po jego spożyciu, jak najbardziej dziecko powinno regularnie spożywać naturalny miód.

Dzięki unikatowym enzymom miód z powodzeniem może zastąpić antybiotyk
Dzięki pracy pszczół miód zawiera enzymy działające jak antybiotyk fot. pixabay.com CC0 I PublicDomainPictures

 

zobacz również:

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.

ZAMÓW MIÓD NATURALNY

Vitesoro

Kilka słów o autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości miody naturalne, które świetnie nadają się do wielu zastosowań. Nasze miody pochodzą z polskich pasiek zlokalizowanych na Lubelszczyźnie, która słynie z czystości powietrza. Dzięki temu - miód Vitesoro ma niesamowity smak.