
Czy miód się psuje? Takie pytanie bardzo często zadają nam klienci, którzy chcą po raz pierwszy zamówić większą ilość miodu Vitesoro przy okazji świąt, czy robienia zapasów na zimę. Dziś postaramy się rozwiać wszystkie Wasze wątpliwość dotyczące tego czy miód się psuje, czy miód może sfermentować i w jaki sposób możemy go skutecznie przechowywać w domowym zaciszu.
Czy miód się psuje?
Chcemy rozwiać Wasze wątpliwości miód naturalny się nie psuje i nie ma terminu ważności (jeżeli będziecie się z nim właściwie obchodzić może zachować swoje właściwości nawet przez setki, czy tysiące lat). Jak to możliwe? Wszystko to zawdzięczamy pszczołom. To one na etapie produkcji dodają do miodu pochodzący z ich śliny enzym znany jako inwertaza. Enzym ten odpowiada za reakcje zachodzące w miodzie, które prowadzą do uzyskania nadtlenku wodoru. To właśnie nadtlenek wodoru odpowiada za długi termin przydatności do spożycia miodu naturalnego. A jeśli dodamy do tego zawarte w miodzie flawonoidy, czyli związki grzybobójcze i antybakteryjne, które dodatkowo wpływają na jego trwałość to nikogo już nie będą dziwić odkrycia takie jak odnalezienie w Gruzji kamfory z miodem nadającym się do spożycia, który według ustaleń naukowców ma ponad 5000 lat.

Czy miód może sfermentować?
Tak, zdarza się, że miód może sfermentować. Dzieje się tak w przypadku miodu zbieranego wczesną wiosną lub późnym latem, który nie dostał odpowiedniej ilości czasu, aby odparować nadmiar wody i nie był przez to w pełni dojrzały. Doświadczeni pszczelarze wiedzą, że miód potrzebuje odpowiedniej ilości czasu i cierpliwości. Jeżeli kolejne procesy, takie jak wyjęcie ramek z ula, odwirowanie miodu i przelanie go do słoików będzie wykonane w odpowiednim czasie to fermentacja miodu raczej nam nie grozi. Jak rozpoznać sfermentowany miód? Po otworzeniu słoika naszym oczom ukaże się, gęsty kożuch na powierzchni, a do naszego nosa dotrze ostry zapach kojarzony przez niektórych z dojrzewającym winem, czy octem. Dodatkowo przechodzący przez proces fermentacji miód będzie miał kwaśny smak.
Dlaczego miód się nie psuje?
- miód nie psuje się, bo pszczoły dodały do niego enzym znany jako inwertaza,
- posiada flawonoidy związki grzybobójcze i antybakteryjne,
- został oczyszczony z różnych drobinek pozostawionych przez pszczoły.
Jak przechowywać miód?
Zastanawiacie się jak przechowywać miód tak aby przez długi czas można było się cieszyć jego smakiem i unikatowymi właściwościami zdrowotnymi? Najlepiej będzie jeśli znajdziecie w domu suche i ciemnie miejsce, bez dostępu promieni słonecznych i urządzeń wytwarzających ciepło takich jak piekarnik, czy kaloryfer (miód nie lubi wysokich temperatur powyżej 40 °C, które powodują utratę jego unikatowych właściwości). Świetnym miejscem do przechowywania miodu może okazać się domowa spiżarnia, piwniczka, a nawet lodówka. Jeśli nie macie możliwości, aby przechowywać zapasy w oddzielnym pomieszczeniu, to równie dobrze w takiej sytuacji sprawdzi się zamykana szafka, czy regał.
Chcąc przez dłuższy czasu przechowywać miód musimy pamiętać o odpowiedniej temperaturze, która powinna oscylować w przedziale od 10 do 20 °C. Należy również pamiętać, aby miód przechowywać w zamkniętych szklanych pojemnikach i dokładnie je zakręcać, świetnie w tej roli sprawdzą się słoiki, w których sprzedajemy miód Vitesoro. Nie wymagają one przelewania i z powodzeniem możemy w nich przechowywać miód nawet przez dłuższy okres czasu.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNY