Opublikowano Dodaj komentarz

Syrop z pigwy z miodem

pigwa z miodem

Syrop z pigwy z miodem to bardzo skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem, infekcjami, czy grypą. Mikstura cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, którą zawdzięcza witaminom i mikroelementom. Oprócz bogatych właściwości leczniczych syrop z pigwy i miodu jest bardzo często wzbogacany przez dodanie cytryny, imbiru, cebuli, czy czosnku.

Pigwa i miód zawierają mnóstwo witamin (A, C, witaminy z grupy B) i mikroelementów (żelazo, sód, magnez, wapń, potas) dlatego są tak ważnym elementem diety i skutecznie wspierają odporność organizmu człowieka.

Syrop z pigwy z miodem właściwości

Syrop z pigwy z miodem posiada niesamowite właściwości prozdrowotne. Jego regularne stosowanie jest szczególnie polecane w okresie od października do marca kiedy nasz organizm narażony jest na przeziębienie, czy grypę. Stosowany dwa razy dziennie syrop świetnie wpływa na układ odpornościowy, co szczególnie docenią ludzie mający w okresie jesienno-zimowym notoryczne problemy ze zdrowiem. Spożywanie syropu na bazie pigwy i miodu zalecane jest również ludziom dbającym o zdrowy styl życia. Mikstura przygotowana z pigwy i miodu naturalnego może przyspieszyć przemianę materii, pobudzić trawienie, czy też pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo trzeba pamiętać, że oprócz walorów leczniczych syrop z pigwy z miodem jest również bardzo smaczny i cechuje go unikatowy przyjemny aromat.

  • działa przeciwzapalnie,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.

Przepisy na syropy z pigwy i miodu

Przepis na syrop z pigwy z miodem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele czasu. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce pigwy, przekroić każdy owoc na ćwiartki i wykroić z ich wnętrza gniazda nasienne. Następnie powinniśmy pociąć pigwę na cieniutkie paski, które układamy w słoiku (opcjonalnie można dodać goździki, czy sok z cytryny). Zalewamy owoce miodem (przyjmuje się, że jedna średniej wielkości pigwa powinna zostać zalana małym słoiczkiem miodu naturalnego Vitesoro 150g). Następnie zakręcamy słoik i odstawiamy całość do lodówki. Po 2-3 dniach syrop jest gotowy do użycia, zaleca się stosowanie go 2 razy dziennie (rano i wieczorem).

syrop z pigwy z miodem imbiru i cytryny z dodatkiem miodu
Syrop z miodu. fot. pixabay.com | cc-0

 

Syrop z pigwy z miodem można pić rozpuszczony z wodą, jednak bardzo często wykorzystywany jest również w chłodne wieczory jako dodatek na herbaty, do której możemy dodać również goździki, plasterek cytryny, czy pomarańczy.

 

Sprawdź nasze miody naturalne

Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem

Drugi w naszym dzisiejszym tekście sposobem poprawę odporności w okresie jesienno-zimowym jest syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem. Bardzo często stosowany w medycynie naturalnej. Polecany ludziom mającym notoryczne problemy z przeziębienie, czy grypą.

Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem właściwości

Co czyni syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem tak wyjątkowym? Mikstura z kwiatów bzu i miodu to niesamowite połączenie witamin (A, C, grupy B), mikroelementów (wapń, potas, magnez, żelazo) i zawartych w kwiatach czarnego bzu kwasów organicznych i flawonoidów. Połączenie tych dwóch naturalnych składników sprawia, że otrzymujemy syrop, który jest wstanie poradzić sobie z objawami grypy, przeziębienia. Mikstura ta ma również działania przeciwwirusowe, przyspiesza metabolizm, a także pozytywnie wpływa na nasz mózg i układ nerwowy.

Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem właściwości:

  • działa przeciwwirusowo,
  • łagodzi objawy grypy,
  • łagodzi ból gardła
  • obniża temperaturę.

Przepis na syropy z kwiatów czarnego bzu i miodu

Tak jak wiele innych, tak również przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem jest bardzo prosty, jednak trzeba zaznaczyć, że wymaga trochę więcej czasu. Na pierwszym etapie musimy zaopatrzyć się w kwiaty czarnego bzu, które zostały odcięte od łodyg i z których pozbyliśmy się już robaczków. Następnie do dużego słoika wrzucamy około 60-70 baldaszków kwiatowych. Dodajemy dwie pokrojone na plasterki cytryny, a następnie zalewamy całość miodem naturalnym Vitesoro (Powinniśmy użyć 3 słoików miodu o pojemności 500 g). Następnie zakręcamy słoik i odstawiamy go w zaciemnione miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Pamiętajmy, jednak aby cały czas mieć łatwy dostęp do przygotowanej mikstury, którą będziemy musieli mieszać przynajmniej raz dziennie przez najbliższe 2 tygodnie. Po tym czasie syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem będzie gotowy do użycia.

Syrop po odcedzeniu, możemy trzymać w lodówce, lub w innym chłodnym miejscu. Można go stosować 2-3 razy dziennie przez cały rok. Oprócz działań prozdrowotnych syrop można z powodzeniem używać przy gotowaniu, czy pieczeniu.

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.

ZAMÓW MIÓD NATURALNY

Vitesoro

Kilka słów o autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości miody naturalne, które świetnie nadają się do wielu zastosowań. Nasze miody pochodzą z polskich pasiek zlokalizowanych na Lubelszczyźnie, która słynie z czystości powietrza. Dzięki temu - miód Vitesoro ma niesamowity smak.