
Syrop z pigwy z miodem to bardzo skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem, infekcjami, czy grypą. Mikstura cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, którą zawdzięcza witaminom i mikroelementom. Oprócz bogatych właściwości leczniczych syrop z pigwy i miodu jest bardzo często wzbogacany przez dodanie cytryny, imbiru, cebuli, czy czosnku.
Pigwa i miód zawierają mnóstwo witamin (A, C, witaminy z grupy B) i mikroelementów (żelazo, sód, magnez, wapń, potas) dlatego są tak ważnym elementem diety i skutecznie wspierają odporność organizmu człowieka.
Syrop z pigwy z miodem właściwości
Syrop z pigwy z miodem posiada niesamowite właściwości prozdrowotne. Jego regularne stosowanie jest szczególnie polecane w okresie od października do marca kiedy nasz organizm narażony jest na przeziębienie, czy grypę. Stosowany dwa razy dziennie syrop świetnie wpływa na układ odpornościowy, co szczególnie docenią ludzie mający w okresie jesienno-zimowym notoryczne problemy ze zdrowiem. Spożywanie syropu na bazie pigwy i miodu zalecane jest również ludziom dbającym o zdrowy styl życia. Mikstura przygotowana z pigwy i miodu naturalnego może przyspieszyć przemianę materii, pobudzić trawienie, czy też pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Dodatkowo trzeba pamiętać, że oprócz walorów leczniczych syrop z pigwy z miodem jest również bardzo smaczny i cechuje go unikatowy przyjemny aromat.
- działa przeciwzapalnie,
- działa przeciwbakteryjnie,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Przepisy na syropy z pigwy i miodu
Przepis na syrop z pigwy z miodem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele czasu. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce pigwy, przekroić każdy owoc na ćwiartki i wykroić z ich wnętrza gniazda nasienne. Następnie powinniśmy pociąć pigwę na cieniutkie paski, które układamy w słoiku (opcjonalnie można dodać goździki, czy sok z cytryny). Zalewamy owoce miodem (przyjmuje się, że jedna średniej wielkości pigwa powinna zostać zalana małym słoiczkiem miodu naturalnego Vitesoro 150g). Następnie zakręcamy słoik i odstawiamy całość do lodówki. Po 2-3 dniach syrop jest gotowy do użycia, zaleca się stosowanie go 2 razy dziennie (rano i wieczorem).

Syrop z pigwy z miodem można pić rozpuszczony z wodą, jednak bardzo często wykorzystywany jest również w chłodne wieczory jako dodatek na herbaty, do której możemy dodać również goździki, plasterek cytryny, czy pomarańczy.
Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem
Drugi w naszym dzisiejszym tekście sposobem poprawę odporności w okresie jesienno-zimowym jest syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem. Bardzo często stosowany w medycynie naturalnej. Polecany ludziom mającym notoryczne problemy z przeziębienie, czy grypą.
Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem właściwości
Co czyni syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem tak wyjątkowym? Mikstura z kwiatów bzu i miodu to niesamowite połączenie witamin (A, C, grupy B), mikroelementów (wapń, potas, magnez, żelazo) i zawartych w kwiatach czarnego bzu kwasów organicznych i flawonoidów. Połączenie tych dwóch naturalnych składników sprawia, że otrzymujemy syrop, który jest wstanie poradzić sobie z objawami grypy, przeziębienia. Mikstura ta ma również działania przeciwwirusowe, przyspiesza metabolizm, a także pozytywnie wpływa na nasz mózg i układ nerwowy.
Syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem właściwości:
- działa przeciwwirusowo,
- łagodzi objawy grypy,
- łagodzi ból gardła
- obniża temperaturę.
Przepis na syropy z kwiatów czarnego bzu i miodu
Tak jak wiele innych, tak również przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem jest bardzo prosty, jednak trzeba zaznaczyć, że wymaga trochę więcej czasu. Na pierwszym etapie musimy zaopatrzyć się w kwiaty czarnego bzu, które zostały odcięte od łodyg i z których pozbyliśmy się już robaczków. Następnie do dużego słoika wrzucamy około 60-70 baldaszków kwiatowych. Dodajemy dwie pokrojone na plasterki cytryny, a następnie zalewamy całość miodem naturalnym Vitesoro (Powinniśmy użyć 3 słoików miodu o pojemności 500 g). Następnie zakręcamy słoik i odstawiamy go w zaciemnione miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Pamiętajmy, jednak aby cały czas mieć łatwy dostęp do przygotowanej mikstury, którą będziemy musieli mieszać przynajmniej raz dziennie przez najbliższe 2 tygodnie. Po tym czasie syrop z kwiatów czarnego bzu z miodem będzie gotowy do użycia.
Syrop po odcedzeniu, możemy trzymać w lodówce, lub w innym chłodnym miejscu. Można go stosować 2-3 razy dziennie przez cały rok. Oprócz działań prozdrowotnych syrop można z powodzeniem używać przy gotowaniu, czy pieczeniu.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNY