
Rodzaje miodów wytwarzanych przez pszczoły w Polsce możemy podzielić na dwa główne typy miodów (miód nektarowy i miód spadziowy). Wszystkie rodzaje miodów dostępne w Polsce, czy jak kto woli odmian trudno jest policzyć. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć miód wielokwiatowy, rzepakowy, czy lipowy. Dziś postaramy się scharakteryzować poszczególne rodzaje miodów i opisać ich właściwości.
Rodzaje miodów można podzielić na dwa główne typy. Miód nektarowy wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin miododajnych i miód spadziowy wytwarzany ze spadzi iglastej, lub spadzi liściastej. Dodatkowo wśród typów możemy umieścić sobie jeszcze miód nektarowo-spadziowy, powstający zarówno z nektaru jak i ze spadzi, miód nektarowy odmianowy, który powstaje z jednego rodzaju rośliny po zakończeniu jej kwietnia i miód nektarowy wielokwiatowy powstający z roślin rosnących w jednym ekosystemie.
Rodzaje miodów
Najbardziej popularne wśród wymienionych typów są miody nektarowe. W naszym sklepie dostępnych jest 5 gatunków miodów nektarowych:
Dodatkowo w ofercie naszego sklepu znajdziecie również miód ze spadzi iglastej, który został sklasyfikowany w typie miodów spadziowych.
Oczywiście lista mniej znanych rodzajów miodu może być znacznie dłuższa i zmieniać się w zależności od miejsca na świecie, w którym się aktualnie znajdujemy. Wszystko dlatego, że pszczoły potrafią wytwarzać miód z niemal każdej rośliny, która znajduje się w ich pobliżu. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że na świecie występują takie rodzaje miodu jak pomarańczowy, lawendowy, czy eukaliptusowy.

Właściwości miodów ze względu na rodzaje
Właściwości miodów są bardzo zróżnicowane. Wpływa na nie kilka czynników takich jak miejsce, czas i rośliny, z których był zbierany nektar, pyłek kwiatowy, czy spadź. To właśnie te czynniki wpływają na to, że poszczególne gatunki miodu różnią się od siebie wyglądem, smakiem, zapachem, czy właściwościami zdrowotnymi. Teraz w kilku zdaniach opiszemy sobie właściwości miodów.
Miód wielokwiatowy
Podbierany pszczołom w różnych porach roku może zmieniać zapach i smak. Za to zjawisko odpowiedzialne są pszczoły, które w ciągu roku pozyskują nektar i pyłek kwiatowy z aktualnie kwitnących roślin, a te mają wływ na właściwości miodu. Wiosną kolor wielokwiatu jest złotożółty, ciemniejszy nawet od lipowego, ma wtedy bardzo łagodny smak. Późnym latem jest barwy herbacianej, a jego smak staje się bardziej internsywny. Miód wielowiatowy wspiera układ oddechowy, układ pokarmowy, układ immunologiczny, układ krążenia.
Miód gryczany
Ze względu na ostry zapach i smak bardzo trudno pomylić go z innym rodzajem miodu. Cechuje go ciemnobrunatna barwa. Miód gryczany to świetny sposób na wsparcie układu immunologicznego, układu krążenia i układu pokarmowego.
Miód lipowy
W stanie płynnym z reguły charakteryzuje go bardzo jasna barwa. Po przejściu krystalizacji staje się kremowy lub złocistożółty. Jest bardzo słodki, w jego smaku może wystąpić ostry posmak. Miód lipowy wspiera układ immunologiczny, układ oddechowy, układ krążenia i układ nerwowy.
Miód akacjowy
Posiada bardzo jasną barwę. Ma bardzo słodki i delikatny smak. Miód akacjowy jest polecany osobom chcącym wesprzeć swój układ oddechowy, układ moczowy, układ pokarmowy, czy układ immunologiczny.
Miód rzepakowy
Jest bardzo jasnym miodem, ma jasnożółtą barwę, która po krystalizacji jest niemalże biała. Miód rzepakowy jest jednym z najsłodszych, a zarazem najdelikatniejszych miodów. Świetnie wspiera układ immunologiczny, układ krążenia, układ pokarmowy, układ moczowy, układ oddechowy.
Miód ze spadzi iglastej
Ma ciemny kolor, z którego przebijają zielonkawe akcenty. Jest bardzo łagodny w smaku, ma wyczuwalny żywiczny posmak. Miód ze spadzi iglastej wspiera układ immunologiczny, układ nerwowy, układ pokarmowy, układ krążenia, układ oddechowy.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNY