Jaki miód na odporność będzie najlepszy? Który z nich pozwoli zabezpieczyć organizm w okresie jesienno-zimowym? Każdy chce uchronić siebie i swoich najbliższych przed grypą, przeziębieniem, czy anginą. Dlatego dziś podpowiemy Wam, który miód na poprawienie odporności będzie najlepszy i jakie są najlepsze sposoby na jego przyjmowanie.
Jesień i zima to okres, w którym szukamy skutecznej metody na poprawienie odporności naszego organizmu i zabezpieczenie się przed bakteriami i wirusami. Jedną z powszechnie polecanych i skutecznych metod jest regularne przyjmowanie miodu naturalnego. Pytanie jaki miód na odporność będzie najlepszy? Który z nich wybrać?
Jaki miód na odporność wybrać?
Do wyboru mamy kilka rodzajów miodu, które mogą wzmocnić Twoją odporność. Możesz spożywać:
• miód spadziowy,
• miód lipowy,
• miód akacjowy.
Miód spadziowy jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodu używanych do poprawienia odporności. Wykorzystywany do produkcji syropów wykrztuśnych miód świetnie działa na drogi oddechowe, oczyszcza je i zabezpiecza przed kolejnymi infekcjami. Równie często stosowany na poprawę odporności jest także miód lipowy. Przez wielu specjalistów uważany za najlepszy naturalny środek na przeziębienia i grypę.
Miód lipowy działa przeciwgorączkowo, pomaga również uporać się z kaszlem i bólem gardła. Dodatkowo miód lipowy pozwala się zrelaksować i ułatwia zasypianie. Na poprawę odporności zaleca się również miód akacjowy. Wytwarzany z kwiatów akacji miód zawiera dużą ilość fruktozy, co sprawia, że jest bardzo słodki. Dzięki swojej słodyczy jest często podawany dzieciom, jako remedium na kaszel i ból gardła. Regularne stosowanie miodów naturalnych przez cały rok, pozwala wzmocnić układ immunologiczny.
fot. pixabay.com | cc-0 – jaki miód na odporność spożywać, aby efekty były najlepsze? Odpowiedź nie jest jednoznaczna.
Syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku
Wiemy już jaki miód na odporność przyjmować. A teraz jeśli macie chwilę, opiszę Wam krótko jak skutecznie wykorzystać właściwości miodu i w jakiej postaci dobrze jest go przyjmować. Pierwszy wariantem jest syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku, który ze względu na właściwości kolejnych składników uważany jest za naturalny antybiotyk.
Imbir ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe jest powszechnie stosowany w krajach Azjatyckich, a z roku na rok zyskuje również coraz większe uznanie w Europie. Imbir działa rozgrzewająco, co w dużej mierze przyspiesza pozbycie się choroby. Drugim składnikiem syropu jest omówiony już wcześniej miód. Jedna z najlepszych naturalnych substancji wspierająca odporność organizmu człowieka. Czosnek ze względu na charakterystyczny zapach nie cieszy się dużą popularnością, ale jest niesamowicie skuteczny. Wszystko dlatego, że związki zawarte w tej roślinie niszczą grzyby i bakterie. Na sam koniec nie mogło zabraknąć cytryny, która jest dobrym źródłem witaminy C i antyoksydantów.
Przepis na syrop z imbiru, miodu, cytryny i czosnku:
Do przygotowanego wcześniej szczelnie zamykanego pojemnika (może to być szklany słoik) wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy 3 łyżki stołowe miodu naturalnego, a następnie na tarce ścieramy kolejno 3 ząbki czosnku (dobrze, żeby pochodził z Polski) i niedużej wielkości kawałek imbiru. Łączymy wszystkie składniki w słoiku i pozostawiamy na minimum 24 godziny. Po upływie doby nasz naturalny antybiotyk jest już gotowy.
Tak wykonany syrop możemy zażywać profilaktycznie przez cały rok po jednej łyżeczce dziennie, lub jedynie w momencie kiedy poczujemy, że dopada nas choroba. Wtedy proponuje stosować 2 łyżeczki dziennie rano i wieczorem.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNY