Czy można jeść miód w ciąży? Ciąża to piękny czas oczekiwania, jak i duży wysiłek dla organizmu matki. Niemal od samego jej początku trwają przygotowywania na przyjście na świat dziecka i szukanie odpowiedzi na ważne pytania. Miód naturalny jest zdrowy i cieszy się dobrą opinią, ale czy w okresie ciąży przyszła mama może go jeść? Jaki miód w ciąży jest najlepszy? Czy każda ciężarna kobieta może go jeść? I wreszcie, jak jeść miód w ciąży? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.
Chcecie znać odpowiedź na pytanie czy można jeść miód w ciąży? Już śpieszymy z odpowiedzią. Tak, można! Najpierw trzeba się tylko upewnić, że miód, który chcemy zjeść jest naturalny i sprawdzić jego pochodzenie- etykieta na słoiku powinna zawierać szczegółowe informację dotyczące pochodzenia miodu. Miód dostarcza wielu witamin, mikroelementów i wartości odżywczych zarówno matce, jak i nienarodzonemu jeszcze dziecku. Ma pozytywny wpływ na kobiety w ciąży, ponieważ wycisza i pozwala się zrelaksować. Dodatkowo wyprodukowany przez pszczoły złoty nektar skutecznie niweluje dolegliwości takie jak wymioty, czy nudności. Musimy jednak wziąć pod uwagę, że miód może uczulać i nie każda ciężarna będzie go tolerować. Jednak dzieje się to niezwykle rzadko, zdecydowanie częściej alergiczne reakcje wywołują kosmetyki, leki, czy pyłki roślin.
Jaki miód w ciąży
Wiemy już, że najważniejsze jest, aby miód, który chcemy jeść był naturalny, teraz czas podjąć decyzję jaki miód w ciąży będzie najlepszy. Każdy gatunek miodu posiada unikatowe właściwości, które odróżniają go od innych, dlatego trudno jednoznacznie stwierdzić, który gatunek miodu będzie najlepszy dla kobiety w ciąży. Każda z nas powinna wybrać miód najlepszy dla siebie, a o to kilka wskazówek jak to zrobić. Jeżeli masz problem z porannymi mdłościami dobrym rozwiązaniem dla Ciebie może okazać miód gryczany, a w zasadzie jedna łyżeczka miodu rozpuszczona w szklance wody. Miód gryczany ma jeszcze jedną zaletę, o której warto pamiętać: działa uspokajająco i pozwala się zrelaksować. Jeśli masz problem z powracającym kaszlem i bólem gardła najlepszy może okazać się dla Ciebie miód lipowy. Podawany rozpuszczony w mleku z odrobiną masła, lub czosnku w ciągu kilku dni pomoże Ci zwalczyć infekcję dróg oddechowych. Kobietom w ciąży często poleca się również miód spadziowy. Najważniejszym argumentem przemawiającym za tym miodem jest działanie przeciwbakteryjne i antybiotyczne, co szczególnie sprawdza się u Pań, które podczas ciąży unikają wszelkich leków i suplementów diety. Podobne właściwości do miodu spadziowego ma miód akacjowy. Duże znaczenie przy wyborze miodu ma również nasz zmysł smaku. Nie ma się co oszukiwać, często decydujemy się na taki miód, który nam najbardziej smakuje. Dla przykładu opisany wcześniej miód gryczany mimo, że posiada mnóstwo właściwości leczniczych to ma również specyficzny smak i nie musi smakować każdemu. Biorąc pod uwagę walory smakowe to kobietom w ciąży polecam przetestować delikatny miód akacjowy, czy miód wielokwiatowy.
Jaki miód można jeść w ciąży:
- miód lipowy,
- miód spadziowy,
- miód gryczany,
- miód wielokwiatowy,
- miód akacjowy,
- miód rzepakowy.
Jak jeść miód w ciąży
Skoro wiemy już jaki miód, to teraz trzeba podjąć decyzję jak jeść miód w ciąży. Sposobów na jedzenie miodu jest wiele. W dużej mierze wszystko zależy od naszych preferencji i upodobań. Jedną z najpopularniejszych metod jest rozpuszczanie łyżeczki stołowej miodu w szklance letniej wody. Dzięki rozpuszczeniu w wodzie miód bardzo szybko uwalnia swoje unikatowe właściwości i zostaje wchłonięty przez nasz organizm. Równie często możemy się spotkać z jedzeniem miodu prosto ze słoika np. kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. W takim przypadku istnieje jednak ryzyko związane z przyjęciem zbyt dużej ilości kalorii. Wszystko dlatego, że zaledwie 4 łyżeczki stołowe miodu niosą ze sobą zapas energetyczny 100 kalorii, ale z drugiej strony skoro jesteśmy w ciąży to musimy jeść za dwoje. Zadając sobie pytanie jak jeść miód w ciąży warto również pamiętać, że wiele przyszłych mam codziennie używa miodu w kuchni- dodaje się go do sałatek, dań mięsnych, czy ciast.
Mleko z miodem w ciąży
Mleko z miodem w ciąży jest jednym z najskuteczniejszych i powszechnie polecanych sposobów domowego leczenia, które mogą stosować kobiety w ciąży. Przeziębienie, ból gardła, czy spadek odporności są przykrym doświadczeniem dla ciężarnej, która oczekując na dziecko powinna unikać leków dostępnych w aptekach. Dlatego wybawieniem okazuje się mleko z miodem, które możemy przygotować w bardzo prosty sposób. Bierzemy szklankę mleka (250ml) ogrzewamy ją do temperatury nieprzekraczającej 40°C, a następnie rozpuszczamy w niej łyżkę (5g) miodu naturalnego Vitesoro. Tak przygotowany napój możemy pić dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed snem.
Przygotowując mleko z miodem możemy je modyfikować na różne sposoby dodając do napoju dodatkowe składniki, takie jak masło, czosnek, czy cynamon.
- Mleko z miodem i czosnkiem skutecznie wspiera układ odpornościowy, zabija bakterie, działa jak naturalny antybiotyk.
- Mleko z miodem i masłem wzmacnia odporność organizmu, łagodzi ból gardła.
- Mleko z miodem i cynamonem poprawia odporność, dostarcza wielu witamin do organizmu i znacznie przyspiesza jego regenerację.
Oczywiście miód naturalny i przygotowane z jego pomocą napoje są polecane, nie tylko kobietom w ciąży, ale wszystkim osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wzmocnić odporność swojego organizmu.
[miód]
Tematy:
- Czy można jeść miód w ciąży
- Jak jeść miód w ciąży
- Jaki miód w ciąży