Opublikowano Dodaj komentarz

Jak przechowywać miód w domowych warunkach?

Zastanawialiście się kiedyś jak przechowywać miód, tak aby nie utracił on swoich wspaniałych właściwości? Vitesoro to wyjątkowa marka, dla wyjątkowych ludzi dlatego, oprócz miodu chcemy również dzielić się z Wami naszą wiedzą i doświadczeniem. Dziś postaramy się krótko odpowiedzieć na pytania dotyczące sposobu jego przechowywania.

Jak przechowywać naturalny miód w domowych warunkach
fot. pixabay.com CC0 | fancycrave1 W jaki sposób przechowywać miód w domowych warunkach

Szafka, spiżarnia – tam możesz przechowywać miód

Miód najlepiej przechowywać w szklanych zamkniętych słoikach, w których wysyłamy go do Was. Nie ma potrzeby przelewać go w inne pojemniki. Najlepiej, jeśli będzie przechowywany w szafce z dala od kuchenki czy grzejnika, nie będzie tam narażony na światło słoneczne i wysoką temperaturę. Najbardziej odpowiednia temperatura dla miodu to ok. 10-20 stopni Celsjusza. Każda niższa i wyższa temperatura może źle wpływać na właściwości lecznicze miodu, a nawet spowodować ich utratę.

Zasady bezpiecznego przechowywania miodu:

  1. Znajdź suche i ciemne miejsce, bez dostępu światła słonecznego.
  2. Miód przechowuj w szklanych, zakręcanych słoikach.
  3. Miód nie powinien być narażony na wysokie temperatury.
  4. Pamiętaj, aby za każdym razem dobrze zakręcić słoik.

Proces krystalizacji miodu? To zupełnie normalne

Miód po pewnym czasie przechowywania zacznie krystalizować, jest to naturalny proces, którym nie należy się martwić, a wręcz przeciwnie. Jeżeli długo przechowywany miód nie krystalizuje to jego jakość pozostawia wiele do życzenia i oznacza to, że został on nienaturalnie wzbogacony cukrem jeszcze na etapie produkcji. Natomiast jeśli w miodzie zachodzi proces krystalizacji to najlepszy dowód na to, że w naszej szafce, czy spiżarni stoi naturalny miód, który w tradycyjny sposób wyprodukowały pszczoły.

Czas krystalizacji miodu zależy od jego składu i gatunku. Najszybciej krystalizuje miód wielokwiatowy, natomiast najwolniej akacjowy i spadziowy.

Używając miodu nie powinniśmy go podgrzewać, co prawda nie traci on wtedy swojego słodkiego smaku, ale traci właściwości lecznicze i prozdrowotne. Na przykład kiedy chcemy posłodzić herbatę miodem należy kilka minut odczekać aż przygotowany napój trochę przestygnie, a jego temperatura będzie wynosiła około 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku gorący wywar sprawi, że lecznicze właściwości miodu zostaną utracone.

Zakręcaj słoiki i pilnuj dostępu do miodu

Żeby miód jak najdłużej nam służył musimy pilnować, aby nie dostało się do niego ciało obce. Najlepiej nabierać go drewniana i przede wszystkim czystą łyżeczką. Oczywiście, możemy użyć srebrnej łyżeczki, która na co dzień służy nam w kuchni, jednak musimy pamiętać, że musi być ona czysta. Dbajmy o to by nie dostał się do miodu okruszek chleba czy biały ser, ponieważ z czasem zaczną one pleśnieć co może wpłynąć negatywnie na nasz złocisty nektar.

Miód się nie psuje, jeżeli jest odpowiednio przechowywany, może zachować swoje właściwości nawet 20 lat, a do spożycia będzie nadawał się jeszcze dłużej. Ciekawostka! Archeolodzy w Egipcie odkryli w grobowcach faraonów miód nadający się do spożycia sprzed kilku tysięcy lat. Musimy poznać tajemnicę Egipcjan.

Vitesoro

Kilka słów o autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości miody naturalne, które świetnie nadają się do wielu zastosowań. Nasze miody pochodzą z polskich pasiek zlokalizowanych na Lubelszczyźnie, która słynie z czystości powietrza. Dzięki temu - miód Vitesoro ma niesamowity smak.