Zastanawialiście się kiedyś jak przechowywać miód, tak aby nie utracił on swoich wspaniałych właściwości? Vitesoro to wyjątkowa marka, dla wyjątkowych ludzi dlatego, oprócz miodu chcemy również dzielić się z Wami naszą wiedzą i doświadczeniem. Dziś postaramy się krótko odpowiedzieć na pytania dotyczące sposobu jego przechowywania.

Szafka, spiżarnia – tam możesz przechowywać miód
Miód najlepiej przechowywać w szklanych zamkniętych słoikach, w których wysyłamy go do Was. Nie ma potrzeby przelewać go w inne pojemniki. Najlepiej, jeśli będzie przechowywany w szafce z dala od kuchenki czy grzejnika, nie będzie tam narażony na światło słoneczne i wysoką temperaturę. Najbardziej odpowiednia temperatura dla miodu to ok. 10-20 stopni Celsjusza. Każda niższa i wyższa temperatura może źle wpływać na właściwości lecznicze miodu, a nawet spowodować ich utratę.
Zasady bezpiecznego przechowywania miodu:
- Znajdź suche i ciemne miejsce, bez dostępu światła słonecznego.
- Miód przechowuj w szklanych, zakręcanych słoikach.
- Miód nie powinien być narażony na wysokie temperatury.
- Pamiętaj, aby za każdym razem dobrze zakręcić słoik.
Proces krystalizacji miodu? To zupełnie normalne
Miód po pewnym czasie przechowywania zacznie krystalizować, jest to naturalny proces, którym nie należy się martwić, a wręcz przeciwnie. Jeżeli długo przechowywany miód nie krystalizuje to jego jakość pozostawia wiele do życzenia i oznacza to, że został on nienaturalnie wzbogacony cukrem jeszcze na etapie produkcji. Natomiast jeśli w miodzie zachodzi proces krystalizacji to najlepszy dowód na to, że w naszej szafce, czy spiżarni stoi naturalny miód, który w tradycyjny sposób wyprodukowały pszczoły.
Czas krystalizacji miodu zależy od jego składu i gatunku. Najszybciej krystalizuje miód wielokwiatowy, natomiast najwolniej akacjowy i spadziowy.
Używając miodu nie powinniśmy go podgrzewać, co prawda nie traci on wtedy swojego słodkiego smaku, ale traci właściwości lecznicze i prozdrowotne. Na przykład kiedy chcemy posłodzić herbatę miodem należy kilka minut odczekać aż przygotowany napój trochę przestygnie, a jego temperatura będzie wynosiła około 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku gorący wywar sprawi, że lecznicze właściwości miodu zostaną utracone.
Zakręcaj słoiki i pilnuj dostępu do miodu
Żeby miód jak najdłużej nam służył musimy pilnować, aby nie dostało się do niego ciało obce. Najlepiej nabierać go drewniana i przede wszystkim czystą łyżeczką. Oczywiście, możemy użyć srebrnej łyżeczki, która na co dzień służy nam w kuchni, jednak musimy pamiętać, że musi być ona czysta. Dbajmy o to by nie dostał się do miodu okruszek chleba czy biały ser, ponieważ z czasem zaczną one pleśnieć co może wpłynąć negatywnie na nasz złocisty nektar.
Miód się nie psuje, jeżeli jest odpowiednio przechowywany, może zachować swoje właściwości nawet 20 lat, a do spożycia będzie nadawał się jeszcze dłużej. Ciekawostka! Archeolodzy w Egipcie odkryli w grobowcach faraonów miód nadający się do spożycia sprzed kilku tysięcy lat. Musimy poznać tajemnicę Egipcjan.