Opublikowano Dodaj komentarz

Miód Vitesoro – Kulinarne inspiracje na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Znowu jak co roku zastanawiacie się co przyrządzić na Święta Wielkanocne? Może tym razem zaskoczycie rodzinę nowym, wyjątkowym menu? Zaserwujemy wam kilka ciekawych przepisów wielkanocnych z użyciem miodu wyszperanych z notatników naszych babć, książek kulinarnych oraz przepisów, które sami stosujemy.

Miód Vitesoro to świetna kulinarna inspiracja na Wielkanoc
fot. pixabay.com CC0 | u11116 Miody Vitesoro kulinarne inspiracje na Wielkanoc

Miodownik

Przygotuj:
• 500g mąki pszennej
• 2 jajka średniej wielkości
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 350 g masła
• 5 łyżek miodu (najlepiej sprawdzi się miód Vitesoro wielokwiatowy lub lipowy)
• 300 ml mleka
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 ml rumu
• 30 dag orzechów włoskich
• cukier wanilinowy (całe opakowanie) lub pół łyżeczki esencji waniliowej
• 100g cukru pudru
• opakowanie gotowej polewy czekoladowej

Przesiej przez sito mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, miękkie masło, jajka, 2 łyżki miodu i mleka oraz sodę oczyszczoną.

Zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.

Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pierwszą część piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika ciasto skrop lekko rumem.

Posiekaj orzechy. W garnku rozpuść 100g masła dodaj resztę cukru i miodu, następnie wsyp orzechy. Tak przygotowana masę rozprowadź na dwóch pozostałych częściach ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Pozostałe mleko zagotuj i dodaj 3 łyżki maki i cukier wanilinowy. Masę gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.

Wyłóż krem na placki . Placki z kremem ułóż jedno na drugim zaczynając od tych z orzechami, na sama górę kładziemy placek z rumem. Gotowe ciasto schowaj do lodówki.

Przed podaniem polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.

Zebra – Babka wielkanocna

Przygotuj:
• 500g mąki
• 5 jajek średniej wielkości
• 1,5 szklanki cukru
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka przegotowanej wody
• 2 łyżki miodu Vitesoro
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do gotowej piany dodaj żółtka, wodę, olej dwie łyżki miodu i wmieszaj. Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wsypuj mąkę z proszkiem do masy delikatnie mieszając.

Podziel powstałe ciasto na dwie części: do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao,a do drugiej 3 łyżki mąki.

Przygotuj brytfankę i wykładaj ciasto łyżką na przemian- dwie jasne, dwie ciemne.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 45 minut.

Całuski miodowe

Przygotuj:
• szklankę miodu Vitesoro
• szklankę cukru
• 2 jajka
• 500g mąki pszennej
• 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
• 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
• 1 łyżeczkę masła

Utrzyj jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlej miód, dodaj przyprawę korzenną i wymieszaj. Następnie do masy dodaj połowę przygotowanej mąki i sodę. Wymieszaj łyżką, a następnie wyłóż ciasto na stolnicę, wysyp pozostałą mąkę i zagnieć. Jeżeli czujesz, że ciasto za bardzo się klei dodaj jeszcze trochę maki by było gęste.
Na koniec natłuść ręce masłem i uformuj z ciasta małe kulki, które następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki na blasze ułóż w pewnych odstępach od siebie i lekko je przygnieć formując malutkie bułeczki.

Całuski piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.

Sałatka Królewska

Przygotuj:
• 3 buraki
• roszponkę
• ser feta
• migdały w płatkach
• łyżeczkę musztardy
• 1 łyżkę miodu Vitesoro
• 1 łyżkę soku z cytryny
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz

Buraki ugotuj lub upiecz do miękkości. Ostudź je, obierz i pokrój w kostkę, tak samo ser feta. Następnie płatki migdałów lekko upraż na suchej patelni.

Przygotuj sos mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód (najlepiej sprawdzą się miody jasne). Sos dopraw solą i pieprzem.

Czas na ułożenie sałatki, w tym celu przygotuj ładna salaterkę, w której podasz sałatkę.Na dnie ułóż większą część roszponki i polej ją połową sosu. Na roszponce ułóż buraki, następnie kolejną warstwę roszponki, ułóż ser feta i wszystko polej pozostałą częścią sosu. Na wierzchu posyp prażonymi płatkami migdałów.

Jajka faszerowane z pastą awokado

Przygotuj:
• 1 awokado
• 6 jajek
• ząbek czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżkę miodu Vitesoro
• szczyptę kminu rzymskiego
• koper
• sól i pieprz do smaku

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Wydrąż żółtka i zmiel je razem z awokado i czosnkiem. Do pasty dodaj sok z cytryny, miód, szczyptę kminu rzymskiego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą pastą wypełnij białka i posyp koprem.

Jajka z pastą musztardową

Przygotuj:
• 4 jajka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczkę musztardy
• 1 łyżeczka miodu Vitesoro
• sól i pieprz
• szczypiorek

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój każde na pół. Wyjmij z jajek żółtka. Musztardę wymieszaj ze śmietana, miodem i żółtkami. Dopraw pastę solą i pieprzem. Przygotowaną pastą wypełnij połówki białek. Gotowe jajka posyp posiekanym szczypiorkiem.

Do dzieła!

Vitesoro

Kilka słów o autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości miody naturalne, które świetnie nadają się do wielu zastosowań. Nasze miody pochodzą z polskich pasiek zlokalizowanych na Lubelszczyźnie, która słynie z czystości powietrza. Dzięki temu - miód Vitesoro ma niesamowity smak.