Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Znowu jak co roku zastanawiacie się co przyrządzić na Święta Wielkanocne? Może tym razem zaskoczycie rodzinę nowym, wyjątkowym menu? Zaserwujemy wam kilka ciekawych przepisów wielkanocnych z użyciem miodu wyszperanych z notatników naszych babć, książek kulinarnych oraz przepisów, które sami stosujemy.

Miodownik
Przygotuj:
• 500g mąki pszennej
• 2 jajka średniej wielkości
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 350 g masła
• 5 łyżek miodu (najlepiej sprawdzi się miód Vitesoro wielokwiatowy lub lipowy)
• 300 ml mleka
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 ml rumu
• 30 dag orzechów włoskich
• cukier wanilinowy (całe opakowanie) lub pół łyżeczki esencji waniliowej
• 100g cukru pudru
• opakowanie gotowej polewy czekoladowej
Przesiej przez sito mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, miękkie masło, jajka, 2 łyżki miodu i mleka oraz sodę oczyszczoną.
Zagnieć ciasto. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pierwszą część piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni . Po wyjęciu z piekarnika ciasto skrop lekko rumem.
Posiekaj orzechy. W garnku rozpuść 100g masła dodaj resztę cukru i miodu, następnie wsyp orzechy. Tak przygotowana masę rozprowadź na dwóch pozostałych częściach ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Pozostałe mleko zagotuj i dodaj 3 łyżki maki i cukier wanilinowy. Masę gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.
Wyłóż krem na placki . Placki z kremem ułóż jedno na drugim zaczynając od tych z orzechami, na sama górę kładziemy placek z rumem. Gotowe ciasto schowaj do lodówki.
Przed podaniem polej przygotowaną wcześniej polewą czekoladową.
Zebra – Babka wielkanocna
Przygotuj:
• 500g mąki
• 5 jajek średniej wielkości
• 1,5 szklanki cukru
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka przegotowanej wody
• 2 łyżki miodu Vitesoro
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do gotowej piany dodaj żółtka, wodę, olej dwie łyżki miodu i wmieszaj. Do oddzielnego naczynia przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wsypuj mąkę z proszkiem do masy delikatnie mieszając.
Podziel powstałe ciasto na dwie części: do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao,a do drugiej 3 łyżki mąki.
Przygotuj brytfankę i wykładaj ciasto łyżką na przemian- dwie jasne, dwie ciemne.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto około 45 minut.
Całuski miodowe
Przygotuj:
• szklankę miodu Vitesoro
• szklankę cukru
• 2 jajka
• 500g mąki pszennej
• 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
• 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
• 1 łyżeczkę masła
Utrzyj jajka z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlej miód, dodaj przyprawę korzenną i wymieszaj. Następnie do masy dodaj połowę przygotowanej mąki i sodę. Wymieszaj łyżką, a następnie wyłóż ciasto na stolnicę, wysyp pozostałą mąkę i zagnieć. Jeżeli czujesz, że ciasto za bardzo się klei dodaj jeszcze trochę maki by było gęste.
Na koniec natłuść ręce masłem i uformuj z ciasta małe kulki, które następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki na blasze ułóż w pewnych odstępach od siebie i lekko je przygnieć formując malutkie bułeczki.
Całuski piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Sałatka Królewska
Przygotuj:
• 3 buraki
• roszponkę
• ser feta
• migdały w płatkach
• łyżeczkę musztardy
• 1 łyżkę miodu Vitesoro
• 1 łyżkę soku z cytryny
• 3 łyżki oliwy
• sól i pieprz
Buraki ugotuj lub upiecz do miękkości. Ostudź je, obierz i pokrój w kostkę, tak samo ser feta. Następnie płatki migdałów lekko upraż na suchej patelni.
Przygotuj sos mieszając ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód (najlepiej sprawdzą się miody jasne). Sos dopraw solą i pieprzem.
Czas na ułożenie sałatki, w tym celu przygotuj ładna salaterkę, w której podasz sałatkę.Na dnie ułóż większą część roszponki i polej ją połową sosu. Na roszponce ułóż buraki, następnie kolejną warstwę roszponki, ułóż ser feta i wszystko polej pozostałą częścią sosu. Na wierzchu posyp prażonymi płatkami migdałów.
Jajka faszerowane z pastą awokado
Przygotuj:
• 1 awokado
• 6 jajek
• ząbek czosnku
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżkę miodu Vitesoro
• szczyptę kminu rzymskiego
• koper
• sól i pieprz do smaku
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Wydrąż żółtka i zmiel je razem z awokado i czosnkiem. Do pasty dodaj sok z cytryny, miód, szczyptę kminu rzymskiego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą pastą wypełnij białka i posyp koprem.
Jajka z pastą musztardową
Przygotuj:
• 4 jajka
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczkę musztardy
• 1 łyżeczka miodu Vitesoro
• sól i pieprz
• szczypiorek
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój każde na pół. Wyjmij z jajek żółtka. Musztardę wymieszaj ze śmietana, miodem i żółtkami. Dopraw pastę solą i pieprzem. Przygotowaną pastą wypełnij połówki białek. Gotowe jajka posyp posiekanym szczypiorkiem.
Do dzieła!