Opublikowano Dodaj komentarz

Miód

Jak przechowywać miód lipowy

Miód to jedyny produkt spożywczy, który nie ma daty przydatności do spożycia. Oczywiście, jeżeli mówimy o miodzie naturalnym. Nawet jeżeli płynna masa z czasem krystalizuje się — bez obaw, to proces naturalny, który nie wpływa w żaden sposób na właściwości miodu, których ma całe mnóstwo. Miód znany jest w końcu od setek lat i był pierwszym produktem naturalnym, służącym do leczenia przeróżnych chorób i schorzeń. W naszym kraju miód jest produktem ogólnodostępnym i patrząc na szereg właściwości, jakie posiada każdy z nas powinien mieć go w swoim domu.

Dlaczego warto jeść miód?

Czy i dlaczego warto jeść miód? Przede wszystkim miód świetnie zastępuje cukier i jest od niego o wiele zdrowszy. Słodycz miodu jest lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż cukry proste. Mówi się, że miód spożywany regularnie wpływa na odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia. Przy czym właściwości miodu, zależą od jego rodzaju. Z miodem jak ze wszystkim, nie można jednak przesadzać. Mimo że jest zdrowy, jest słodki i jego spożywanie należy odpowiednio dawkować. Poza tym jest niestety silnym alergenem i jeżeli jemy miód pierwszy raz lub podajemy go dziecku, koniecznie należy obserwować, czy na ciele nie wystąpiła reakcja alergiczna. Osoby chore na cukrzyce również powinny uważać.

Jaki miód wybrać?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że istnieje bardzo dużo różnego rodzaju miodów pszczelich. Jedne są mniej, drugie bardziej znane. Różnią się barwą, pochodzeniem oraz smakiem. W zależniości od pochodzenia możemy wyróżnić następujące rodzaje miodów: spadziowy, nektarowy i nektarowo-spadziowy. Miód spadziowy powstaje z wydalin owadów, żyjących na żywych częściach roślin, bądź wydzielin samych roślin. Miód nektarowy powstaje z nektaru roślin, natomiast nektarowo-spadziowy powstaje z połączenia wydalin i nektaru. Sposób powstawania miodu przekłada się na jego właściwości. Istnieją również bardziej popularne rodzaje miodów.

Rodzaje miodu

Najpopularniejsze rodzaje miodu i jego właściwości:

  • miód gryczany — pozyskiwany z pyłków gryki. Wyróżnia się ciemną, wręcz bursztynową barwą. Jest bardzo intensywny w smaku, przez co ma tyle samo zwolenników, ilu przeciwników. Wiele osób preferuje jednak miody o delikatniejszym smaku. Miód gryczany polecany jest dla osób, przebywających na rekonwalescencji po chorobie oraz dla osób zmagających się z miażdżycą, chorobami układu krążenia oraz zanikami pamięci.
  • miód lipowy — ma zdecydowanie jaśniejszą, herbacianą barwę i jest zdecydowanie delikatniejszy w smaku od miodu gryczanego. Jest szczególnie polecany podczas przeziębień, wykazuje właściwości przeciwgorączkowe i wykrztuśne.
  • miód akacjowy — ma jasną barwę, jest kremowy, wręcz zbity, a nie płynny. Wyróżnia się bardzo słodkim smakiem, dla niektórych bywa mdły. Regularne spożywanie miodu akacjowego dobrze wpływa na pracę nerek i układu moczowego. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.
  • miód rzepakowy — nie jest tak popularny, jak miód lipowy, czy akacjowy jednak posiada znakomite właściwości. Miód rzepakowy pozyskiwany jest z kwiatów rzepaku, ma intensywną żółtą barwę i słodki smak, zmieszany z nutą goryczy. Ma działanie wzmacniające i wspomaga leczenie narządów takich jak nerki, wątroba, czy trzustka.
  • miód wielokwiatowy — to rodzaj miodu łączonego, o słodkim, ale delikatnym smaku. Można wyraźnie wyczuć w nim posmak i zapach kwiatów. Polecany szczególnie podczas przeziębienia, działa świetnie również na odporność.

polski miod naturalny

Przydatne informacje o miodzie

Jak przechowywać miód?

Miód najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, wykonanych ze szkła, emalii lub kamionki. Miejsce powinno być zaciemnione, a temperatura nie przekraczać 25 stopni.

Jakie witaminy ma miód?

Miód w swym składzie posiada wiele wartości odżywczych i witamin, między innymi: B1, B2, B6, B12, H, PP, C, kwas foliowy i minerały takie jak: żelazo, potas, wapń, czy fosfor.

Ile kalorii ma miód?

Jedna łyżka stołowa to około 65 kcal.

Dlaczego miód się nie psuje?

Jeżeli właściwie przechowujemy miód, nie psuje się dzięki właściwościom antybakteryjnym, które zapewnia nadtlenek wodoru.

Vitesoro

Kilka słów o autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamów miód Vitesoro

Oferujemy wysokiej jakości miody naturalne, które świetnie nadają się do wielu zastosowań. Nasze miody pochodzą z polskich pasiek zlokalizowanych na Lubelszczyźnie, która słynie z czystości powietrza. Dzięki temu - miód Vitesoro ma niesamowity smak.