Syrop z cebuli, czosnku i miodu jest jednym z najpopularniejszych syropów przygotowywanych w polskich domach. Swoją popularność zawdzięcza naturalnym składnikom z jakich jest zrobiony, które umożliwiają mu skuteczne zwalczanie chorób i infekcji. W czym tkwi jego sekret?
Syrop z cebuli, czosnku i miodu jest przygotowywany w domowym zaciszu z samych naturalnych składników, które w dzisiejszych czasach możemy sami wyhodować (cebula, czosnek), albo kupić za pośrednictwem Internetu (miód naturalny Vitesoro). Naturalne pochodzenie składników sprawia, że gotowy syrop mogą zażywać zarówno dzieci, osoby starsze, jak i kobiety w ciąży.
Syrop z cebuli, czosnku i miodu właściwości
Syrop z cebuli, czosnku i miodu właściwości zdrowotne czerpie ze składnik, z których został wykonany. Cebula zwyczajna posiada mnóstwo witamin (C, E, K, H i PP) i mikroelementów (potas, żelazo, cynk, czy fosfor). Pomaga zwalczać kaszel, zwalcza bakterie i grzyby, a jej aromat skutecznie udrażnia drogi oddechowe. To sprawia, że powszechnie używane w kuchni cebula, świetnie sprawdza się również w medycynie. Czosnek zwalcza infekcję górnych dróg oddechowych, poprawia odporność organizmu, jest świetnym źródłem witamin K, B i C, a ponadto zawiera również mikroelementy takie jak mangan, żelazo, magnez, wapń i miedź. Ostatnim elementem syropu jest miód naturalny. Właściwości lecznicze miodu są wręcz nieocenione. Miód naturalny np. miód lipowy – poprawia odporność, działa relaksująco, posiada działania antybiotyczne, zwalcza infekcję górnych dróg oddechowych i jest świetnym źródłem witamin i mikroelementów.
Na co będzie dobry miodny syrop?
- pomaga zwalczyć wirusy i bakterie,
- wspiera układ odpornościowy,
- pomaga pozbyć się kaszlu,
- ma działanie relaksujące.
Przepis na syrop z cebuli, miodu i czosnku
Przepis na syrop z cebuli, czosnku i miodu jest prosty, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut. Do jego wykonania będą nam potrzebne 2 średniej wielkości cebule zwyczajne, 4 ząbki czosnku i 50 gram miodu naturalnego Vitesoro, dobrze sprawdzi się miód lipowy, lub wielokwiatowy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę (możemy użyć blendera). Następnie przekładamy wszystko do słoika i dodajemy miód naturalny.
Całość mieszamy i pozostawiamy na minimum 24 godziny, aby wszystkie składniki „przegryzły się” ze sobą. Po upływie doby przecedzamy dokładnie wszystko przez gazę i przelewamy do butelki. W ten sposób przygotowany syrop możemy podawać profilaktycznie jeden raz dziennie, a w przypadku choroby dwa razy dziennie po jednej łyżeczce. Przygotowany z naturalnych składników syrop z powodzeniem zastąpi swoje komercyjne odpowiedniki, dlatego może być przyjmowany zarówno przez dzieci, osoby starsze, jak i kobiety w ciąży.
Syrop z cebuli i miodu
Syrop z cebuli i miodu to popularny sposób na poprawę odporności i zabezpieczenie się przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Przez lata właściwości zdrowotne cebuli i miodu z powodzeniem wykorzystywały nasze babcie i mamy, a teraz za ich przykładem idziemy i my obficie korzystając z dobrodziejstw medycyny naturalnej.
Syrop z cebuli i miodu swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza składnikom, z których jest zrobiony. Miód naturalny i cebula są wykorzystywane w medycynie od tysięcy lat, a ich działanie doceniali chociażby Starożytni Egipcjanie.
Syrop z cebuli i miodu właściwości
Jakie prozdrowotne właściwości posiada syrop z cebuli i miodu? Znana wszystkim cebula jest świetnym źródłem witamin i mikroelementów (witamina C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo), jest skutecznym sposobem na kaszel, a do tego hamuje rozwój bakterii i wirusów. Miód naturalny podobnie jak cebula jest wielkim darem matki natury.
Posiada mnóstwo witamin i mikroelementów, wzmacnia układ odpornościowy, ma działania antybiotyczne i przyspiesza regenerację. Syrop z cebuli i miodu można podawać zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Zaleca się podawanie jednej łyżeczki stołowej dziennie profilaktycznie, lub dwóch rano i wieczorem w przypadku choroby.
Syrop z cebuli i miodu właściwości zdrowotne:
• poprawia odporność,
• dostarcza witamin i mikroelementów,
• pomaga skutecznie zwalczać bakterie i wirusy.
Syrop z cebuli i miodu przepis
Przepis na syrop z cebuli i miodu nie jest skomplikowany, a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilka minut. Do jego przygotowania będą nam potrzebne 4 średniej wielkości cebule zwyczajne i 150 gram miodu naturalnego Vitesoro (miód wielokwiatowy lub miód lipowy). W pierwszej kolejności obieramy cebule, a następnie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy wszystko do wcześniej przygotowanego słoika i dodajemy miód.
Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na minimum 24 godziny. W tym czasie cebula puści sok i zmiesza się z miodem. Kolejnym krokiem będzie dokładne odcedzenie cebuli i przelanie do mniejszego pojemnika, może być słoik albo butelka. Przygotowany według tego przepisu syrop z cebuli i miodu możemy stosować u osób dorosłych i dzieci przez okres dwóch tygodni, po tym czasie należy wykonać świeży syrop.
Zamów miód Vitesoro
Oferujemy wysokiej jakości polskie miody naturalne pochodzące z pasiek zlokalizowanych na wschodzie kraju m.in na Lubelszczyźnie słynącej z pięknych łąk i czystego powietrza.
ZAMÓW MIÓD NATURALNYzobacz również: